19 Şubat 2014 Çarşamba

SİHİRLİ DİLEKLER



SİHİRLİ DİLEKLER

Erişkinlerin ne çok görevi var, say say bitmez. Aile sorumluluğunu taşımak, iş yaşamının gereklerini yapmak, kariyer planlamak,  para kazanmak, tüketileni yeniden pişirmek, kirleneni temizlemek, çocuklara iyi bir eğitim vermek, geleceklerini kurmak diye başlayan upuzun bir sıralamayı gerçekleştirmeye, yükünü taşımaya çalışıyoruz. Görev alanlarımızı ve sorumluluklarımızı anlatan benzer iş sıralaması herkesin aklında sabit bir alanda depolanıyor galiba. Bulunduğumuz konuma göre hep bir şeylerle uğraşıp yoruluyoruz. Bazen de moralimiz çok bozuk oluyor, karamsarlığa kapılıyoruz. Enerjinizin tamamen tükendiğini sandığınız anda, aniden birisi kulağınıza on tane sihirli dilek hakkın var dese ne olur, neler dilerseniz diye sorulduğunda gündem değişse keşke! (Ben sohbet anlarında bu soruyu bazen bilerek soruyorum. Özellikle gençlere ve yaşam yorgunlarına moral olsun diye kullandığım bir argümandır. Sonucun ne  olduğunu denemek isterseniz,  özellikle çocuklara sorun derim. İç dünyalarındaki yargıları ifade edişlerine, dileklerinin masumluğuna, hayal güçlerinin zenginliğine ve isteklerinin ne kadar öğretici olduklarına şaşıracaksınız. Çocuklar ve gençlerin gözlemleri çok önemlidir.)
Gelelim dileklerimize, İlk üç-dört dileğin konusu genelde aynı oluyor. Sonra sihirli dileklerin konusu değişmeye, kişiselleşmeye başlıyor.
  • Kaybedilmiş sağlığın yeniden kazanılması (mucize)
  • Bir türlü benimseyemediğimiz fiziksel özelliklerimizin değişmesi (göz rengi, boy, kilo,vücut yapısı, ses tonu vs) (mucize)
  • Harcadıkça içi dolan bir cüzdan, sınırsız servet (hayalden de öte tatmin duygusu )
  • Bazı yılları yeniden yaşayabilmek (mucize)
  • Çocuk veya kardeş sahibi olmak (kimileri için doğal kazanım iken kimisi için gerçekten  mucize)
  • Birkaç yabancı dili biliyor olmak (hayal değil çalışmak ile gerçekleşebilir aslında)
  • Meslek değiştirebilmek (belli yaş grubu için çok zor olsa da imkansız değil)
  • Dünyayı gezmek (mucize değil kesinlikle, gerçekleşebilecek bir hayal)
  • Çok usta bir şoför olmak (pahalı arabalar alma kısmı  içi hep dolan cüzdan ile çözülüyor zaten)
  • Resim, heykel, müzik, tasarım gibi sanatın (kimisi için sporun) her dalı için yetenek sahibi olmak (doğuştan gelen ile sonradan kazanılan arasında çok fark olduğu için mucize denebilir)
  • Gerçek aşk ile tanışmak (mucizeye yakın)
  •  İlişkilerde yaşanan olumsuz olayların etkisini, karşılıklı söylenen kırıcı sözlerin izini karşılıklı olarak silebilmek (mucizenin ta kendisi)
……. diye devam ediyor. İstekler o kadar çoğalıyor ki, on (10) tane dilek hakkı bile yetmiyor bazen. Ne cazip olurdu, hayali bile güzel. Aniden zayıflasak/gençleşsek, vücudumuz altın orana gelse, kel olan saç bölgesi istediğimiz gürlükte yeniden dolsa, ipek bir sesle şarkı söyleyebilsek, evrensel olan her dili biliyor olsak, istediğimiz fakülteye stres yüklenmeden girsek, partnerimiz romanlardakileri aratmayacak kadar özel olsa, iş seçenekleri başımızdan dökülecek kadar çoğalsa, evimiz tasarım harikası olsa, ilişkilerimiz hiç eskimese keşke. (Keşke sözcüğünü çok az kullanan sayılı azınlıktan olsak yeter belki de! ) Gerçekte bir taneye bile razı olmuşken hayallerin sınırsızlığı içinde her şeyi isteyip duruyoruz, kısacık süren bir rüyayı sahiden yaşamak gibi geçen sürede   farkında olmadan dinleniyoruz. Aslında, böylesine sıra dışı konuları da konuşmaya, paylaşmaya gerek var. Mucize olursa ne dileriz diye içinizdekileri sıralarken hedeflerinizi ne kadar ertelediğinizi fark edebilirsiniz. Pişmanlık, yılgınlık, korkaklık, tembellik, irade eksikliği gibi konular nedeni ötelediğimiz ya da başlamaya güç bulamadığımız o kadar çok konu var ki! 
         
Böyle bir konuda konuşmayı saçma bulan ya da aşırı gerçekçi olup zamanını boşa harcayamayacak olanlar kişilerin bile samimi şekilde yanıtlar verdiğinde fikrinin değiştiğini gördüm. Ulaşılmaz görünen hayallere, mucize olmadan da, biraz disiplin ve çaba ile erişilebileceğini siz de fark edeceksiniz. (burada devreye üşenme-erteleme-vazgeçme yasası devreye giriyor) Bu konuda fikir jimnastiği yapmayı,  doğru hedeflere yönelebilmek için enerji artırımı gibi algılıyorum. Denemek bedava ve riski yok, kısacık bir mola gerekiyor sadece…..

sevgilerimle,

Bilge SEZER ÖLMEZ


NOT:

Lütfen bazı maddelere gülmeyin, bu da dilenir mi demeyin. Herkes mucizeyi aynı konular için istemiyor. On dilek hakkını da yukarıda anlatılmayan  ve aslında erişilebilir maddeler için kullananlar olduğunu biliyorum. Birebir paylaşımları deşifre etmemek için örnekleme yapmadım. Herkesin önceliği ya da eksikliği farklı olduğu için istekleri de çok renkli oluyor.
 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder