1 Nisan 2014 Salı

ENERJİ HIRSIZLARI



ENERJİ HIRSIZLARI
Mutlu olma halimiz aniden kaybolur, bazen de üzerimize nedensiz bir hüzün yapışır. Anlam veremediğimiz moral kayıplarını, baş ağrılarını çoğu kez anlayamayız, huzursuz oluruz. Bu durumun nedenlerinden birisi yakın çevremizdeki “Enerji Hırsızları” desem şaşırabilirsiniz. Adında hırsız var ama bu kişiler yaşamımıza akraba ya da arkadaş statüsü ile rahatça sızarlar. Biz de bilinçsizce, kendimizi korumak yerine ikramla, hürmetle ağırlarız bu insanları. (İzinsiz olarak bir şey almaya çalmak denildiği için hırsız sözcüğünü kullandım, mutluluk da bir servettir çünkü)
Savunmasız olduğumuz sahalar vardır. Çekirdek aile, akrabalık ilişkileri ve arkadaş grupları gibi kendimizi sakınmadan yaşadığımız bir sosyal ağ içindeyiz. Enerji hırsızları diye adlandırdığım insanlar buralarda saklanıyorlar, kim olduklarını büyük kayıplardan sonra anlayabiliyoruz. Peki, ne yapıyorlar da ruh halimiz olumsuza dönüşüyor, bakışlarımız bile değişiyor ve huzurun yerini öfke alıyor. Aramızda hangi kimlikle dolaşıyorlar diye düşününce bakın aklınıza kimler geldi!

Kategori 1 –Mutsuzlar
Sürekli mutsuz olan insanlar vardır. Sahip olduklarının değil erişemediklerinin veya yitirdiklerinin farkındadırlar sadece. Hep söylenirler, eleştirirler, bir türlü yüzleri gülmez. Ya ölümle erken tanışmıştır, ya aldatılmıştır ya da travmatik bir çocukluk ile terbiye olmuştur. Kimisi fiziksel özelliklerinden nefret ediyordur veya ağır sağlık sorunları vardır. Hiçbirine siz neden olmamışsınızdır ama eş, kardeş, akraba ve arkadaş olarak bu kategori insanı ile yaşarken çok yorulursunuz. Çoğu kez kendinizi anlatamazsınız, size sıra gelmez ya da fazlalıklarınızdan utanır sessiz konuma geçersiniz. Heyecanlarınız, planlarınız, anılarınız içinizde kalır. Bazı ortamlardan ayrıldığınızda canınız yorgun ve sıkkındır. Moralsiz kalktığınız masaların gündemi neydi diye sorun kendinize, hemen anımsayacağınız bir enerji kaybı örneğini yaşamışsındır. (bir daha görüşmeyeceğim dediğiniz ama zorunluluktan devam eden ilişkilerde sessizlik ve düşünce bildirmemek en etkili korunma yöntemidir.)

Kategori 2 –Kararsızlar
Kararsız tipler de çok yorucudur. Bir yandan risk almak istemezler, bir yandan da talepleri fazladır. Çok küçük bedelli yatırımları bile gündemi epey meşgul eder. Bazen de ne istediklerini bilmedikleri için sistemi tıkayabilirler. Kararsız oldukları yetmiyor gibi bilgileri de azdır, sizden öğrendiklerini de doğrulatmaya çalışırlar. İş yerinde, toplu alınacak aile kararlarında, arkadaşlarla yapılacak ortak programlarda oluşan belirsizlik nedeni ile enerji göstergeniz hızla inmeye başlar.
 
Kategori 3 –Duyarsızlar, sadece kendini düşünenler
Bu tiplerin hammaddesi bencilliktir. Çoğu ailede eziyetli işler tek kişinin üzerine kalmıştır. Kardeşler arasında bile eşitlik ilkesinin olmadığı pek çok geleneksel aile tiplemesi görmüşsünüzdür. Duyarlı, vicdanlı ve inançlı olanlar hep üzülürler, çünkü varlıkları izinsizce tüketilir. Tüketenler, sesi çıkmayanın bitmek bilmeyen bir gücü olduğu varsayımı ile hareket eder ve hep almak ister. (Hırsızlığın ta kendisi değil midir? Harcanan emeği ve parayı ortak bölüşen aile kurgularına özeniriz için için) Duyarsız olan enerji hırsızı, kendini farklı anlatır, hatta acındırır bile.  Kimi zaman öylesine uyumludur ki size emekleriniz için teşekkür eder, rıza ve minnet sözcükleri hep ağzındadır. Şüphelenmek aklınıza gelmez, hatta yeteneği bu kadar da o yüzden sorumluluk alamıyor diye düşünürsüz. O ise sizi bilinçli olarak soyduğunu bilir ama mağduru oynamayı o kadar iyi başarır ki kaç numara gözlük takarsanız takın gerçeği göremezsiniz. Bazen eş, bazen kardeş, bazen de arkadaş kimliği ile yanı başında durur kişinin.

Kategori 4 – Çok bilenler
Hep öğretme gereksinimi duyarlar. İçinizden çok biliyorsa kendisi neden uygulamıyor dersiniz. Kendi doğrularını sizin düşünce yapınıza aşılamaya çalışırlar. Her bireyin kişisel hakları olduğunu bir türlü kabul etmezler ve yaşamınıza doğrudan müdahale eden örnekleri bile mevcuttur.

Kategori 5 –ince Hesap Uzmanı
Kimi zaman aile ilişkilerinde bazen de arkadaş grubu içinde bir miktar (gerçek miktarı siz biliyorsunuz nasıl olsa) dedikodu yapılır. Bize aykırı gelen olayları paylaşırız, eleştiririz. Yapmayan var mıdır emin değilim. Konuşma içeriği taşınmadığı, yapıldığı yerde kaldığı süre içinde sakıncası yok belki de; kendimizi bir olayı analiz ediyoruz diye avuturuz. Ama içimizden birisi gruba sürekli haber niteliğinde bilgiler taşıyorsa, ortamda olmayan arkadaşlar, akrabalar hakkında anlattığı şeyler canımızı sıkıyorsa hemen bu işte bir yanlışlık olduğunu düşünürüm. Aynısını sizin için de yapıyordur çünkü. Sürekli başkalarının gündemi, söylemi ile ilgilenenlerin enerji hırsızlığı ince hesap uzmanlığı ile birleşmiştir. Hep sizi kollayan bir tavır içinde olduğunu sandığınız kişi içinizi boşaltmakla tatmin oluyor ne yazık ki!   

Kategori 6 –Ufak Hesap Uzmanı
Enerjinizi bilinçli olarak çalan kişiler aslında sizi değil koşullarınızı seviyordur. Duymak istediğiniz sözler ve görmek istediğiniz hürmet için kolayca tuzağa düşebilirsiniz. Hep harcayan, hep sorun çözen aslında soyulan olduğunuzu, algı sensörleriniz kapalı olduğu için anlamak zordur. Yaptığınız iyiliklere karşı söylenen şükran sözlerinin sunulma anları en zayıf olduğunuz anlara denk geldiğinden, epey kalp ve hayal kırıklığı yaşadıktan sonra ayılırsınız. Kayıplarınız bazen çok büyüktür ama ihbar edemezsiniz. Çünkü bu tiplere enerjinizi çalması için kasanızın anahtarlarını elinizle vermişsinizdir. Özel sırlarınızı anlatmış, savunmasız hale gelmiş ve gereksiz roller üstlenmişsinizdir. 

Kategori 7 – Rakip Takım
Tehlikenin boyutu büyüktür. Bazen akraba, bazen de arkadaş diye yaşamınıza aldığınız, sırlarınızı paylaştığınız kişi aslında sizin en büyük rakibinizdir. Doğuştan sahip olduğunuz güzel özellikleri çalışarak, emek harcayarak daha da geliştirmişseniz farkında olmadan bazı insanların canını sıkarsınız. Aile ve sosyal çevrenizdeki kişilerin bir kısmı yeteneklerinizden dolayı kendisini eksik ve dışlanmış hisseder. Elinde olmadan sizi eleştirir, laf sokar, sorgular, duygularını kontrol edemediğinde de şaka ile karışık olumsuz duygularını belli eder, canınızı acıtır. (Anlam veremezsiniz, çoğu zaman iyi ve munis roldedir ki yanıldığınızı bile düşünürsünüz. Üstelik "size ne zararı olabilir ki" yanılgısına düşerek algılarınızı köreltirsiniz.)

Yukarıdaki satırları okurken kendi özelinizde hızlıca bir doğrulama yaptığınıza eminim. Araya mesafe koyarak kendiniz korumaya aldığınız ilişkilere yaptığınız yorumlar, kayıplarınızdan sonraki ruh durumunuzu özetler ki başına gelmemiş kişi çok azdır. 

"Tecrübe ile gençlik buluşmuyormuş." sözünü anımsarsınız.


Bilge SEZER ÖLMEZ



not:görsel, http://www.charlesngo.com/stop-focusing-on-time-how-to-manage-and-increase-your-energy-levels/ sitesinden alınmıştır

2 yorum:

  1. Şu günlerde senin yapmış olduğu kategorizeyi ben çevremdeki,dost arkadaş,akrabalarım için yapıyorum.Çok güzel dile getirmişsin,seni yürekten kutluyorum,emeğine sağlık.Sevgiyle esen kal.

    YanıtlaSil