7 Nisan 2014 Pazartesi

İKİNCİ KADIN’LARIN VARLIKLARI

İKİNCİ KADIN
Önce “ikinci kadın” kimdir diye soranlara bilgi olsun diye tanımını yazayım; erkeklerin, hem yasak hem çarpık ilişkisindeki kadına yüklenen tanımdır.(her yasak ilişki çarpık değildir, not bölümünü okuyunuz lütfen) Siyaset ve iş dünyasında yasak ve ince hesaplı ilişki fazla olduğundan,  ikinci kadın tiplemesinde fazlaca örnek görebiliriz. Aktif siyasetin içinde olan bir arkadaşım, bu   konumda olan kadınlar neden varlıklarını illa göstermek, hissettirmek istiyorlar, erkek olarak hiç anlayamıyorum diyerek yeni bir konu başlığı yarattı. Ben de görüşümü yazarak yanıtlamak ve paylaşmak istedim.(özel yaşamımı yakından görenler, yazı içeriğinin beni değil  Ankara kulislerini anlattığını bilecekleri için kalemimi özgür bıraktım)
İkinci kadınların bir bölümü, varlıklarını gizleyeceklerine fark edilmek için özel çaba gösterirler. Bir bölümü dedim çünkü evli bir erkekle ilişkiye giren her kadının hedefi aynı değildir. Seçtiği erkekle geçirdiği kısıtlı zamandan yakınmayan ve hırstan uzak duranlar, özel yaşamlarını deşifre etmek istemezler. Haddi olmayanı yaşamak isteyenler ve ikinciliği bir hesap karşılığı kabul edenler ise susmazlar. Arkadaşımın dediği gibi, "skandallara ve nice kayıplara neden olsalar bile kendilerini saklamak yerine niçin bizzat teşhir ediyorlar ?" sorusunu, iki somut neden var diyerek cevaplamak mümkün… 
 
Birincisi; güce sahip olmak ve bunu ilan etmektir. Ekonomik ve sosyal yaşam açısından kendine yetemeyen kadın tipi, kaderini değiştirmek için avlanmaya çıkar. Hedefteki av, para ve yetki sahibi olan ve zaaflarını aşamayan şişkin egolu erkeklerdir. (hiç geçim sıkıntısı çeken, fiziksel olarak iddiasız, yetki sahibi olmayan bir erkek için kadınların savaştıklarını gördünüz mü? Güç sahibi erkeklerin etrafında çok fazla ilişki seçeneği oluşuyor. Nedense bu adamların çoğunun bir tarafı arızalıdır, ikinci kadınların ilk başarısı da o arızayı saptamaktır. Erkek de sanır ki onu gören yıkılıyor!) Avcı kadın, entrika uzmanı olduğu için avını ele geçirene kadar uzun süre sabretmeyi bilir. Erkeğin zaaflarını tam olarak çözerse, erkeğin sahip olduğu gücü  ele geçireceğini bilir, pusu süresince sessizdir. Avlanma zamanı bitince tüm çevreye meydan okumaya başlar, elde ettiği gücün kendine dönüşlerini görmek için varlığını arsızca ilan eder ki bu güç bazı sapkın kişilikli kadınlar için cinsellikten daha haz vericidir. İkinci kadın olurken ikinci adam olmayı da hak etmiştir, eziklik dönemi bitmiştir. "Yaşasın güç ve konfor" der! Özel sektörde, kamuda veya siyasette olsun fark etmez, nerede ise ayrıcalıklarla donanır. Avının pozisyonuna göre, yönetime ilişkin tüm kararlarda söz sahibi olur. İnsanların geleceği için karar vermeye, emretmeye, atama yapmaya, kendine ait olmayan parayı harcamaya yetkin kılınmıştır bir kere!  Tüm yetkinin onun elinde olduğunu dünya alem görsün diye mayasına uygun olarak sunum yapar. Nasıl sessiz kalsın, kaç lig birden atlamış, gücün tadını almış ve tatmin sınırı genişlemiştir susamaz artık! (sahibi bile susturamaz onu) 


İkincisi de arsızlığa duyulan taleptir. İkinci kadınların bir kısmı kanaatkârdır, adamı, parayı ve gücü (sahiden masum ise aşkı da)  ele geçirmiştir, kazanımını yeterli bulup kendini gizler. Toplumda hanımefendi rolü de caziptir çünkü. (Ayrıca sessiz kalarak başka kazanımlar da elde eder, olgunluğundan dolayı ödüllendirilir bile.) Ancak yukarıda anlattığım gibi, lig atlamak isteyen ve hasta ruhlu olanlar gölgede kalamaz. Varlığını mutlaka açıklar, ilişkisindeki erkeği yönettiğini özellikle söyler, her ortamda belli eder. Yetmiyormuş gibi birinci kadının rahatsız olacağı şekilde pozisyon alır. İş yaşamındaki şov onu kesmiyordur artık. (Erkeğin tüm çevresine sızar,  eş rolünde temsile hak yaratır, her ortamda boy göstermeye gelmiştir sıra.) Ahlaki değerleri olmayan kadınların sermayesi “seksin araç olarak kullanılması ve sınırsız kötülük yapabilme becerisi”dir. Kim ne dersin, bu bileşke ciddi bir çekim gücüdür, cinselliğin tescil edilmesidir sanki. Kadın bu taktiğin   getirisini iyice hesaplamıştır, kartını açık oynar. Erkekteki kişilik boşluğu derinse bundan tahrik bile olur, arsızlığın kendine sunacağı sınırsız hizmet başını döndürür. Algıları kapanmıştır, rezil olduğunu düşünmediği gibi ikinci kadına verdiği yetkileri de kendi adına boy gösterilmesini de  makul karşılar. (siyasi süreci etkileyen ve tarihe not düşülen skandalları anımsadınız değil mi?)

Geçmiş yıllarda erkeklerin evlilik dışı ilişkilerinde yaşamlarına kalıcı olarak dahil ettikleri, yetki tanıdıkları kadına metres deniliyordu. Övünülecek bir durum olmadığından ve toplum baskısının yaptırım gücünden dolayı ikinci kadın, içinde olduğu durumu saklıyordu. Çocukken duyduğumuz şehir hikâyelerinde, bırakın ikinciyi, aldatılan kadın bile susmayı tercih ediyordu, olay, tüm taraflar için utanılacak bir durumdu. Yanlış hatırlamıyorsam filmlerde bile bu tema hakimdi, yuva yıkanlara kötü roller layık görülüyordu.  Modern çağ ile değer yargıları da tartışmalı oldu. Erkeklerin ego sorunları ile başlayan çarpık düzen ikinci kadına ciddi olanaklar sunduğu için, bu pozisyona talep arttı. O yüzden kendilerini gizlemiyorlar, hatta bununla gurur duyuyorlar. (Bu kadınların seslerini duyurmak için destek aldıkları işbirlikçilerini unutmamak gerekli. Çarpık düzenden en fazla da onlar yararlanırlar.)

Yukarıda anlattığım tablonun içinde aşka saygı hiç yoktur, o yüzden okuduğunda veya dinlediğinde canı sıkılır insanın. Ankara kulislerinde ve çevremde çok fazla duymama, görmeme karşın anlayabildiğim bir yaşam biçimi değil.  Basit kadın modeli ister ikinci sırada olsun isterse üçüncü, onlar muhatabımız değil! Bence cinselliği ucuzlatan, yaptığı hovardalık karşılığında yetkisini, parasını kullandıran erkeklere kızmalıyız. İkinci kadınlara teslim olan erkekler tepki göstermesin lütfen, kızmaya hakları yok! Mutlu değilse boşansın bir zahmet; başta soyadı olmak üzere kime ne veriyorsa versin, toplumu, gündemi iyi aile babası, mükemmel eş rolü ile meşgul etmesin değil mi? 


Not)
Yazının girişi dağılmasın diye bu bölümü not olarak ekledim.  Yasak ilişki yaşayan her kadına ve erkeğe haksızlık etmeyelim. Bazen çokeşlilik merakı, bazen eş seçimindeki ciddi yanlışlar, yaşanmamış duygular gibi çokça farklı nedenden dolayı erkekler aldatmaktan çekinmiyor. Ancak her aldatan erkek, fettan  kadınların elinde maskara olmuyor. Evdeki eşinin sosyal konumunu koruyan, sevgilisini çevresine sızdırmayan, çocuklarına mahcup olmayan ve özel günlerde ailedeki yerini terk etmeyen erkekler de var.  Vicdanını boğmamış erkekler aldattığında eşinden ve çocuğundan neler çaldığını bildiği için hiç değilse kutsal değerlerin çiğnemesine önler. Bu türdeki erkeklerin sevgilileri de   erkeğin yerine karar vermek, ikinci adam diye ortalıkta dolaşmak gibi bir amaç içinde değillerdir. (Karşılıklı mutlu olmak adına bazen insan yaşadığı alanı yanlış yerde belirleyebiliyor. Bedeli ağır olduğu için kimseyi de ilgilendirmeyen yüzlerce, binlerce örnek var. Bu, bambaşka bir oturum konusu)

Bir de art niyetli olmayan kadınların cephesi var. Erkekten, ilişkisinde özenilme  dışında hiçbir talebi yoktur. Kendine yetiyordur, sınırları vardır, birlikte olduğu kişiyi, yaşamının tümüne dahil  etmez bile! Parayı, kirli gücü ise asla istemez, entrika ile işi olmaz. Salt kadın-erkek ilişkisi yaşamak istiyordur, o yüzden sevgilisinin evli-bekar olmasını sorgulamaz.(evli bir erkeğin ne iş var orada zaten) Erkek, "ben özgür bir adamım, kimseye gönül bağım yok" diyerek ortaya çıkmıştır. Kadın da  kendisine yansımayan değerlerle hiç ilgilenmez. Birinci kadını üzmeye hiç niyeti olmadığı için varlığını gizler, korktuğu kendini eksik hissettiği için değil. Sorumluluk, hem evde hem dışarıda yalan söyleyen erkeğe aittir. (Sakın evli erkeklerle ilişkiye giren kadınları desteklediğimi sanmayın, dürüst bir erkeğin neden ikinci ilişkisi var diyorum sadece).  Bu kategorideki kadınlar asla ikinci kadın olmazlar, kabul de etmezler, en fazla çapkın diyebilirsiniz onlara! 

Evlenmeyi başarı görüp imza attırmayı başaran ama gölgede kalmayı sindiren kadınları  başka bir yazıda ele almak isterim. Onlar da başka nedenlerle ikinci kadın sıfatını hak ediyor. sonra yazarız, yeteri kadar kişiyi işaret ettim zaten.

2 yorum:

  1. Erkek niçin aldatır.Bunun cevabını tartışmanı sabırsızlıkla bekleyeceğim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kısa zamanda. Ancak sırada"ikinci erkekler"vardı:)))))

      Sil